Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Μπαξεβανάκης: «Το μάθημα των θρησκευτικών θα αλλάξει, αν η Εκκλησία θέλει κατηχητικά ας τα κάνει η ίδια»

Με ομιλία στο ξενοδοχείο «ΡΕΞ» το βράδυ της Παρασκευής, έκλεισε ο «μαραθώνιος» της επίσκεψης του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Δημήτρη Μπαξεβανάκη στην Καλαμάτα.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την επιτροπή Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «Οι αλλαγές στην Παιδεία». Πριν, τις αναφορές στα ζητήματα Παιδείας ο κ. Μπαξεβανάκης προέβη και σε σχολιασμό της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας…

«Η αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα αλλά ας είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο»
Αναφορικά με το «φλέγον» θέμα του τελευταίου διαστήματος και το κλείσιμο της 2η αξιολόγησης, ο κ. Μπαξεβανάκης τόνισε, ότι άπαντες, πλην του κ. Μητσοτάκη, γνωρίζουν, ότι γι’ αυτή τη μεγάλη καθυστέρηση , ευθύνονται οι παράλογες απαιτήσεις των «θεσμών» , και όχι η ελληνική κυβέρνηση. Πρόσθεσε δε, ότι η ελληνική Κυβέρνηση τήρησε με το παραπάνω και με κόστος, την «υπογραφή» της, στην εκβιαστική συμφωνία του Αυγούστου του ’15, καλώντας και τους «θεσμούς» να πράξουν το ίδιο. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι σε καμία περίπτωση οι έλληνες πολίτες δεν θα πληρώσουν τα «σπασμένα» της κόντρας μεταξύ των θεσμών. Εξέφρασε,δε, την αισιοδοξία του ότι η αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα και με τον καλύτερο τρόπο για τους πολίτες, ωστόσο συμπλήρωσε ότι χωρίς να εννοεί κάτι και να κινδυνολογεί , καλό θα είναι να είμαστε πάντα έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο…

«Για πρώτη φορά τα τελευταία 6 χρόνια αυξήθηκαν οι δαπάνες στην παιδεία»
Εισερχόμενος στα θέματα παιδείας, που αποτελούσαν και το κεντρικό θέμα συζήτησης της εκδήλωσης, ο κ. Μπαξεβανάκης σημείωσε, ότι οι δεσμεύσεις της ελληνικής πολιτείας απέναντι στους «θεσμούς» είναι αναπόφευκτο να επηρεάζουν και τον τομέα της παιδείας, ωστόσο πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά τα τελευταία 6 χρόνια αυξήθηκαν οι δαπάνες στο χώρο της Παιδείας κατά 5%. Επίσης, εξήρε το ανθρώπινο επιστημονικό προσωπικό της χώρας μας που αναγνωρίζεται διεθνώς, λέγοντας πως ήρθε η ώρα να το αξιοποιήσουμε και όχι να το αφήσουμε να φεύγει από τη χώρα. Εξέφρασε δε την αισιοδοξία του ότι το 2017 τα πράγματα θα είναι ακόμα καλύτερα και για το χώρο της παιδείας. Πάνω σ’ αυτό σημείωσε ότι τα δυο χρόνια που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην εξουσία τα πήγε πολύ καλύτερα απ’ ότι όλοι περίμεναν και «κόντρα» στους πάντες, κατάφερε να επιστρέψει και ένα μικρό μέρος στον ελληνικό λαό. Έτσι ευελπιστεί ότι το 2017 η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να δώσει ακόμα περισσότερα και σε περισσότερες κοινωνικές ομάδες. Σχετικά με τις αλλαγές που δρομολογούνται στο χώρο της παιδείας, ο κ. Υφυπουργός τόνισε ότι το πιο εύκολο για κάθε «ηγεσία» στο χώρο της παιδείας , θα ήταν να μην κάνει καμία αλλαγή και να αφήσει το «τέλμα» να συνεχίζεται… Σκοπός όμως της δικής τους διακυβέρνησης δεν είναι αυτός αλλά να αλλάξουν «ρότα» στην παιδεία. Εξέφρασε δε, την απογοήτευση του, που η προτεινόμενη «θεματική εβδομάδα» στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αντιμετωπίστηκε με επιθετικότητα ακόμα και από «προοδευτικούς» χώρους. Παρ’ όλες τις αντιδράσεις ο κ. Μπαξεβανάκης ξεκαθάρισε ότι η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, έχει σκοπό να προχωρήσει σε «τομές» στο χώρο της παιδείας με κύριο γνώμονα να αλλάξει κατεύθυνση η λογική της απομνημόνευσης που κυριαρχεί και να δημιουργήσουν παιδιά όχι «ρομπότ» αλλά με κριτική σκέψη. Όλο αυτό θα είναι προς όφελος της παιδείας, προς όφελος του μέλλοντος της χώρας μας, συμπλήρωσε ο υφυπουργός. Να σημειωθεί επίσης ότι εξήρε και τις προσπάθειες, ειδικά για τις αλλαγές στο χώρο της Α/βάθμιας εκπαίδευσης του πρώην Υπουργού κ. Φίλη.

«Αυτή η διαολεμένη παρένθεση θα αργήσει πολύ να κλείσει όσο και να προσπαθούν κάποιοι “φίλοι”»
Κλείνοντας την τοποθέτηση του οκ. υφυπουργός, έστειλε και το δικό του μήνυμα προς πρώην συντρόφους, φίλους και άσπονδους εχθρούς… με αρκετούς από τους οποίους άλλωστε νωρίτερα βρέθηκε και σε αντιπαράθεση στο κτίριο της Περιφέρειας. Απευθυνόμενος προς όλους αυτούς, ο υφυπουργός τόνισε ότι υπερβάλλουν πολλές φορές στα επιχειρήματα τους, και αν «ό μη γένοιτο» γίνει πρωθυπουργός ο Κ. Μητσοτάκης τότε οι ίδιοι θα αναπολούν πρώτοι την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθούσε να κάνει πέντε σωστά πράγματα στο χώρο της Παιδείας. Ωστόσο, ο κ. Μπαξεβανάκης τόνισε, ότι ο κόσμος έχει κριτήριο , δεν επηρεάζεται και δε θα χρειαστεί να φθάσουμε σ’ αυτό το σημείο. «Αυτή η διαολεμένη παρένθεση δεν θα κλείσει σύντομα όσο και να προσπαθούν κάποιοι φίλοι μας» έκλεισε λέγοντας.

«Το μάθημα των θρησκευτικών θα αλλάξει… αν η εκκλησία θέλει κατηχητικά ας τα κάνει η ίδια»
Μετά το τέλος της ομιλίας του κ. Μπαξεβανάκη ακολούθησε συζήτηση και ερωτήσεις προς τον κ. υφυπουργό, τις οποίες και απάντησε για αρκετή ώρα και παρά την κούραση από το «βαρύ φορτίο» του προγράμματος της επισκέψεως του στην Καλαμάτα. Η ερώτηση που συγκέντρωσε τα περισσότερα «βλέμματα» ήρθε από την δημοτική σύμβουλο και αντιπρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας Μαρία Βεργινάδη προς τον κ. υπουργό. Η κα Βεργινάδη αναρωτήθηκε με βάση και τον πρόσφατο «ντόρο» με το τροχαίο ατύχημα έξω από τη Λαμία που συγκλόνισε το πανελλήνιο, αν ήρθε η ώρα να αντικατασταθούν ώρες από μαθήματα, όπως τα θρησκευτικά, με μαθήματα για την οδηγική εκπαίδευση και συμπεριφορά ή σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Πρόσθεσε δε, ότι μόνο μια αριστερή κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε τέτοιες αλλαγές, ζητώντας την άποψη του υφυπουργού. Απαντώντας στη Μαρία Βεργινάδη ο κ. Μπαξεβανάκης ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για δυο διαφορετικά θέματα που δεν πρέπει να συγχέονται. Έκανε γνωστό ότι ήδη και με επιτροπή στη Βουλή η κυβέρνηση μελετά την πιθανότητα μαθημάτων οδηγικής συμπεριφοράς στο σχολείο. Σχετικά με το θέμα των θρησκευτικών ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί το μάθημα με τον τρόπο που διεξάγεται σήμερα… «Αν η εκκλησία θέλει κατηχητικά, ας τα κάνει η ίδια» τόνισε. Σημείωσε όμως, ότι ο διάλογος με την ηγεσία της Εκκλησίας και το Υπουργείο Παιδείας διεξάγεται σε πολύ καλά πλαίσιο. Ξεκαθάρισε όμως, ότι μόνο το κράτος αποφασίζει για το τι μαθήματα θα διδάσκονται στο σχολείο και με ποιον τρόπο και αυτό πρέπει να καταστεί σαφές και στην ηγεσία της Εκκλησίας.
Λίγο πριν το τέλος της συζήτησης ο υφυπουργός απάντησε και σε ερώτηση του επικεφαλή της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Καλαμάτας Μανώλη Μάκαρη σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για τη δημιουργία «Αγροτικών Λυκείων». Ο κ. Μπαξεβανάκης σημείωσε ότι δεν είναι στις προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας η δημιουργία ξεχωριστών και διαφορετικών σχολείων, αλλά η ένταξη όλων αυτών στα τεχνικά λύκεια.

Του Κώστα Γαζούλη
 
πηγή:  http://thriskeftika.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας