Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Η πενία του Γέροντος Χαράλαμπου Βασιλόπουλου


Αποτέλεσμα εικόνας για χαραλαμπος βασιλοπουλος
Ένας ιερέας από το Κιάτο γνωστός του Γέροντα μου είχε πει κάποτε:
-          Εμάς τους ιερωμένους μας χτυπάει ο Σατανάς με τρεις κυρίως τρόπους: με τη φιλοχρηματία, με ηθικά παραπτώματα και με την αλαζονεία. Ο πατήρ Χαράλαμπος έχει κατανικήσει το Σατανά και στους τρεις αυτούς πειρασμούς…

Είναι πράγματι πανθομολογούμενος ο ενάρετος βίος του. Είναι γνωστή η πενία του και η αφιλοχρηματία του. Κι αν κάποτε ήθελε να έχει χρήματα, τα ήθελε μόνο για να τα κάνει έργο σωτηρίας ψυχών. Να εκδοθούν μ’ αυτά βιβλία, ν’ αντιμετωπιστούν έξοδα σε έργο Θεού κι όχι να μπουν στο πορτοφόλι του.
Αν ήθελε ν’ αποκτήσει χρήματα μπορούσε απλά και νόμιμα να εισπράττει
τα συγγραφικά δικαιώματα από τις εκατοντάδες των βιβλίων του και να είναι πλούσιος. Δεν εισέπραξε όμως ποτέ δραχμή. Αντιθέτως μάλιστα, όταν με τρόπο εκπληκτικό του έστελνε ο Κύριος χρήματα δια των δωρητών, εκείνος και αυτά τα έδινε πάλι για την έκδοση νέων βιβλίων, για την αγορά χαρτιού, για τα γενικά έξοδα.
Από τα χρόνια που ήτανε λαϊκός ιεροκήρυκας ζούσε λιτά, μέσα στα σκληρά μερικές φορές όρια της πενίας.
Ελάχιστα ήταν τα χρήματα που διέθετε το βαλάντιό του. Μερικές φορές μάλιστα, στον καιρό της δράσης του στην επαρχία σε λεωφορείο κάποιας γραμμής στα χωριά του Αγρινίου, επειδή δεν επαρκούσαν τα χρήματά του για το πλήρες εισιτήριο, που να φτάνει στο τέρμα του προορισμού του, έλεγε στον εισπράκτορα:
-          Πάρε αυτά και κόψε εισιτήριο ως εκεί που φτάνουν…

Καμμιά φορά οι εισπράκτορες έκαναν εν γνώσει τους παράβαση γιατί έβλεπαν ότι με βάση τον τόπο του προορισμού του η απόσταση που επρόκειτο να βαδίσει με τα πόδια ήτανε μεγάλη. Γνωρίζανε άλλωστε ότι ο π. Χαράλαμπος έτρεχε παντού για να φέρει κοντά στον κόσμο το λόγο του Ευαγγελίου.
Σε περιόδους που αντιμετώπιζε σκληρό οικονομικό αδιέξοδο, κατέφευγε ακόμα και στην πώληση των βιβλίων της βιβλιοθήκης του, των κουβερτών του και των προσωπικών αντικειμένων του!
Είχε όμως βαθειά πίστη στο Θεό και διαπίστωνε την ενεργό παρουσία Του στη ζωή του και στις δυσκολίες του. Αρκετές φορές από την παντελή έλλειψη χρημάτων, με την πρόνοια του Θεού βρισκόταν να έχει χρήματα αναγκαία για το έργο του.
Όταν κάποτε σ’ ένα συμβούλιο του Δ. Συμβουλίου της Π.Ο.Ε. οι περί τα οικονομικά παρουσίασαν στον πατέρα Χαράλαμπο απελπιστική την οικονομική κατάσταση, δημιουργώντας μια εικόνα πανικού, εκείνος τους επετίμησε:
-          Ακούστε. Αυτά που λέτε είναι πράγματι αληθινά. Είναι όμως τόσο απελπιστικά για τους πιστεύοντες; Όχι! Εμείς σε έργο Θεού δουλεύουμε. Πιστεύω ότι ο Κύριος ευλογεί το έργο μας. Θα μας αφήσει λοιπόν χωρίς βοήθεια; Όχι λοιπόν ολιγοπιστία. Και μη νομίσουμε ότι είμαστε μόνοι μας στο έργο Του…

Για ν’ αντιμετωπίσει επείγουσες οικονομικές υποχρεώσεις για τις εκδόσεις βιβλίων και για την εφημερίδα «Ορθόδοξος Τύπος», αρκετές φορές υποχρεωνόταν ο Γέροντας να δανείζεται διάφορα χρηματικά ποσά με κάποιες χρονικές δεσμεύσεις για την επιστροφή τους.
Αυτή η έγνοια να επιστρέψει τα δανεισθέντα ήτανε πάντοτε στις άμεσες προτεραιότητές του. Φοβόταν τα χρέη και δεν ήθελε να εκτεθεί. Τα μικρά ασήμαντα χρέη, τ’ αποκαλούσε «λιγοτάρια», για να καταλαβαίνουν και οι αγωνιούντες συνεργάτες του και να διακρίνουν τα σημαντικά, από τα μικρά χρέη.

Πηγή: «Ο μακαριστός Γέροντας, Αρχιμ. Χαράλαμπος Βασιλόπουλος» Μιχάλης Τσώλης, εκδόσεις «ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΤΥΠΟΥ» Αθήναι 1996 (σελ. 68-70)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας